Over the years, FARM has amassed a number of considerations and curiosities, surfaced through our projects. FARMACY is a repository for those thoughts and experiences. It is a space to gather, develop and share ideas or information encountered in our work. Through FARMACY, we hope to examine the trajectories of design hinted at today, contributing to a continuous discourse on topics intertwined with our industry and practice.
FIELD-NOTES  /  ARTICLE  /  REPORT  /  CONVERSATIONS
VIEW REPOSITORY
ARTICLE-007

Terrace Housing Typology

Study 02: Multi-generational living.

Our Housing Typology Study is a series of schematic explorations into how a singular plot of land can yield various design outcomes, by focusing on different thematic concerns. In this second instalment, we look at how multi-generational living can be introduced within a house, through considered orchestration of shared and private spaces.
3 STOREY
3 STOREY
ARTICLE (007) / TERRACE HOUSING TYPOLOGY STUDY — SANDWICH HOUSE
DIAGRAM
DIAGRAM
CROSS SECTION
CROSS SECTION
PLAN
PLAN
Sandwich House derives its name from the cross-section, where a shared living and dining space on the 1st floor is situated between two independent floors of private living spaces. The ground floor living area comes with its own private entrance, making for a comfortably-sized granny flat separate from the rooms on the 2nd floor.
ARTICLE (007) / TERRACE HOUSING TYPOLOGY STUDY — AIR HOUSE
DIAGRAM
DIAGRAM
CROSS SECTION
CROSS SECTION
PLAN
PLAN
Air House, previously featured as a potential scheme allowing for maximum light, also affords the potential for multi-generational accommodation. A shared living and dining area on the ground floor, and a common deck on the 1st floor, allow for family gathering amidst the various bedrooms dispersed throughout the suspended volumes, from the mezzanine to 2nd floor.
ARTICLE (007) / TERRACE HOUSING TYPOLOGY STUDY — SPLIT HOUSE
DIAGRAM
DIAGRAM
CROSS SECTION
CROSS SECTION
PLAN
PLAN
A vertical chasm separates Split House into two halves, joined by a common ground floor living space and bridge links on each level. Each half has its own vertical circulation, facilitating the subdivision of the house into separate units for different generations, while ensuring that communication and interaction are still effortless.
*Note – This study is an extraction of our projects, and is part of a series of studies conducted with Gamuda Land.