The Hole House
Our new addition to the front reads as a contemporary block
that is juxtaposed and linked to the old. And to differentiate this chasm
in time, we gave it a markedly different treatment.
Year: Completion 2011
Type: Residential   /  Services: Interior, Architecture
Team: Peter Sim, Adib Jalal, Dylan Quek   /  Collaborators: LR2J   /  Photographer: Jeremy San Tzer Ning
 
FARM_THE_HOLE_HOUSE_01.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_02.jpg FARM_THE_HOLE_HOUSE_03.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_04.jpg FARM_THE_HOLE_HOUSE_05.jpg FARM_THE_HOLE_HOUSE_06.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_07.jpg FARM_THE_HOLE_HOUSE_08.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_09.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_10.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_12.jpg FARM_THE_HOLE_HOUSE_11.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_13.jpg
FARM_THE_HOLE_HOUSE_14.jpg
This is a semi-detached house with layered histories. The original house itself consists of its’ back portion built in the 60s, and the front part 80s. The current owner has decided to demolish the front but retain the original back portion.

Our new addition to the front then reads as a contemporary block that is juxtaposed and linked to the old. And to differentiate this chasm in time, we gave it a markedly different treatment.

The new volume is completely constructed in concrete and retains its grand monolithic form. On the façade, openings of various sizes are freely punctured, animating the surface. But it’s more than just visual play; these openings react to the different functions behind them. The new master bedroom has large full height windows, whilst the bathroom is sprinkled with various smaller openings, modulating views and privacy.