170, Telok Kurau
An architect’s own abode is as intriguing and prone to inquisitive eyes as
your Hollywood celebrity’s villa. We eagerly want to know
how they live and what’s in their living room.
Size: 220 square metres  /   Year: Completion 2008
Type: Residential   /  Services: Interior
Team: Peter Sim   /  Photographer: Jeremy San Tzer Ning
 
FARM_170_TELOK_KURAU_01.jpg FARM_170_TELOK_KURAU_12.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_02.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_03.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_04.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_05.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_06.jpg FARM_170_TELOK_KURAU_07.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_08.jpg FARM_170_TELOK_KURAU_09.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_10.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_11.jpg
FARM_170_TELOK_KURAU_PLANS.jpg
An architect’s own abode is as intriguing and prone to inquisitive eyes as your Hollywood celebrity’s villa. We eagerly want to know how they live and what’s in their living room – the former an arbiter of taste; the latter tries to uphold such taste, in the public’s eye.

Serving as the home for an architectural academic, her family and an enormous collection of books, meant that the study had to come first. The house was built in the late 1960s and we wanted to keep the original feel of those terrace houses with its generous balconies and bedrooms. The study was given pride of place at the front of the house on the ground floor,
facing a new walled garden, and the rest of the house fell naturally into place.

The entire design then pivots around this study. We envisioned one at the writing desk, looking outwards. Thus, views become important. We replaced the original windows and doors with large sliding glass doors which now frame views out into the gardens and inwards into the house.

We reclaimed the front porch and turned it into timber decked verandah so that the study faces the wooden decked porch and flows seamlessly into tranquil garden.